יום חמישי, 16 בנובמבר 2017

ימי בנימינה



יקב בנימינה הוא אחד היקבים הוותיקים בארץ, והוא גם כזה שעבר שינויי בעלות רבים במהלך השנים. תחילתו של היקב הייתה בשנת 1952, כאשר יוסף זלצר, יינן שעלה מהונגריה, החליט שהוא יעשה מה שהוא יודע ואוהב לעשות: יין. מקום היקב נקבע באזור שנחשב באותם ימים לאזור מעולה לגידול ענבי יין. במרכז המושבה בנימינה. היה מפעל בשמים טבעיים שהוקם בשנת 1925 ע"י הברון רוטשילד, וננטש בשנת 1937 כתוצאה מהמעבר העולמי לבשמים סינטטיים. יוסף זלצר שיפץ את המבנה ועשה ממנו יקב ליינות מתוקים וליקרים. היקב נקרא יקבי אליעז, על שם בנו של יוסף שנפל במלחמת העצמאות. מאז עבר היקב ידיים רבות עד שבשנת 1994 נרכש היקב ע"י שני אנשי קולנוע ישראליים הפועלים בארה"ב, אבי לרנר ודני דימבורט. על מנת להפוך את היקב לאחד המובילים ביקבי  ישראל, הם השקיעו בציוד מודרני לייצור יין, ובחדר חביות גדול ומשוכלל. מעשה נוסף וחשוב שיה שינוי שם היקב ליקבי בנימינה. בשנת 2008 נרכש היקב ע"י הבעלים הנוכחיים, משקיעים פרטיים שהם בעלי רשת החנויות "חצי חינם", והם ממשיכים בפעילות והשקעות כדי שהיקב יהיה מהמובילים בארץ.
יקבי בנימינה היום מייצרים מעל 2.5 מ' בקבוקים בשנה. הכרמים שלהם פזורים בכל רחבי ישראל: בחבל לכיש –כרם אמציה; כרם צרעה נמצא באזור נחל שורק; בשיפולי הגלבוע - כרם גלבוע; כרם מירב – בהר מלכישוע ליד הר גלבוע; כרם דגני רמת סירין שוכן בתצפית מול הר הגלבוע, הכינרת,  הגולן והר תבור; בדרום רמת הגולן נמצא כרם מבוא חמה, ואילו בגליל העליון נמצאים כרם קדש, כרם בן זמרה וכרם עלמה; כרם כפר תבור – מול הר תבור ליד הישוב בשם זה; כרמים נוספים ברמת הגולן הם כרם תל פארס וכרם קידמת צבי. בנוסף יש ליקב כרמים במצפה רמון ובמורדות הכרמל.
קבעתי פגישה עם היינן הראשי של יקב בנימינה- יפתח פרץ. בשיחה שהתפתחה במשרדו של יפתח עמדנו על כך שיקבי בנימינה מייצרים יין בסדרות שונות וברמות מחירים שונים, אולם מרבית היינות נותנים תמורה הוגנת למחירם. יפתח הסכים אתי ואמר כי זו בעצם תפיסת העולם שלו: לעשות מהענבים את היין הטוב ביותר שהוא יכול, וזאת תוך שמירה על רמת מחירים הוגנת, משום שבסופו של דבר היקב צריך למכור את היין ולנסות להגיע לקהלים שלא מוכנים, או לא יכולים, להוציא סכומי כסף גדולים על קניית יין. מבדיקה מהירה שעשיתי מצאתי שלמעט 3 יינות, כל השאר עולים פחות מ 100 ₪ לבקבוק (כולל הסדרה "הגבוהה" שלהם).

המקום הראשון אליו לקח אותי יפתח פרץ, היה אולם החביות. האולם ממוקם באחד מהמבנים הראשונים ששימשו את מפעל הבשמים לפני כ 90 שנה, וכמו כל מרחבי היקב, המבנים והשבילים בין שפע הצמחייה, נראה נהדר. נכנסנו לאולם החביות הקריר, ומשגיח הכשרות מזג לנו יין מהחביות, לפי בקשת יפתח. התחלנו בלבנים: 2 דגימות של שרדונה משני כרמים שונים, כדי להראות את השווה והשונה ביניהם, ואכן יש הבדלים ברורים כין יינות מאתו זן (שרדונה) המגיעים מאזורים שונים בארץ. לבן נוסף היה סמיון, לטעמי אחד מהזנים היותר טובים בארץ שאינו מוערך מספיק. היין הלבן האחרון שטעמנו מהחבית היה  ויונייה טעים ומוכן להעברה לבקבוקים. ביינות האדומים טעמנו יין סירה משתי חביות מאזורים שונים, וכן מרסלאן מרתק. כל היינות הלבנים היו מבציר 2017, ואילו האדומים משנת 2016.
מרכז המבקרים של יקבי בנימינה נמצא בבניין חדש יותר, הוא גבוה וחולש על הסביבה. המרכז כולל את חנות היין של היקב, מסעדה וחדר אירוח לקבוצות קטנות ולבודדים. במרכז המבקרים ישבנו וטעמנו מיינות. ליקבי בנימינה יש מספר סדרות של יין. ההבדלים בין הסדרות הם בעיקר בהתייחסות של היקב לאזורי הגידול, לאופי הכרמים, לזני הענבים וכן הלאה, ולא בהכרח לאיכות או למחיר היין: אבני החושן, הסדרה היוקרתית של היקב, מביאה את היצירתיות של היינן. כל יין קרוי על שמה של אחת מאבני החושן. לסדרה נוספו שני יינות כרם יחיד; בנימינה רזרב, סדרת הדגל של יקב בנימינה, נושאת את שם היקב, אזור הגידול, ואת זן הענבים;  יוגב, סדרה המוקדשת לכורמים של יקב בנימינה. יוגב פרושו חקלאי, ויינות הסדרה נועדו להראות את תרומת הכורם ליצירת היין. Bin, סדרה של יינות זניים. השם bin הוא מושג אוסטרלי המתאר יינות איכותיים בחביות מסוימות או באזור מסוים במרתף החביות; Teva, סדרת יינו זניים שמנסה לחבר את היין לאדם, למצב רוחו ולטעמו.

היינות שטעמנו במרכז המבקרים:
בנימינה יוגב גרנאש סירה, יין רוזה יבש 2016. יין רוזה מרענן וקליל, 90% גרנאש ו 10% סירה חברו יחד ונותנים יין רוזה טעים לשתייה בכל עת, עם או בלי אוכל.
בנימינה רזרב רוסאן כתום 2016. יין "כתום" הוא יין לכן שעבר תסיסה אלכוהולית כמו יינות אדומים, עם השדרות והקליפה, ורק לאחר התסיסה נסחט היין ועובר לחביות לתקופה של 5 חודשי השבחה. היין מזכיר יותר יינות אדומים, באף פירות כתומים- משמש, קלמנטינה ובפה טנינים רכים וגוף בינוני.
בנימינה רזרב מרסלאן 2015, מרסלאן 90% וקברנה סוביניון 10%, לאחר התבגרות של 14 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי ואמריקאי, נתנו יין צעיר עם פוטנציאל טוב מאוד. חמיצות מאוזנת בתוספת עפיצות קלה, נותנים ליין את הבסיס הטוב להתיישנות.
יהלום יין אדום יבש 2013, היין הפופולארי והמבוקש של יקבי בנימינה. בלנד של קברנה סוביניון, סירה, מרלו ופטיט ורדו, שהתבגרו בנפרד כ- 20 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות חדשות, ולאחר מכן עוד לפחות שנה במחסני היקב להמשך השבחה. זהו יין כבד ועשיר בטעמים וריחות פרי בשל, אך ללא ריבתיות. יין טוב, ימשיך להשתבח עוד 4-5 שנים לפחות.
אבני החושן כרם מירב ממסך אדום 2013. ממסך (בלנד) לא שגרתי של 40% פטיט ורדו, 40% מרסלאן ו- 20% שירז, שהושבח כשנתיים בחביות עץ אלון. כל הענבים מכרם מירב שבהר הגלבוע. יין עשיר בארומה של עשבי תיבול: זעתר, תימין ואורגנו. יין בעל גוף בינוני וטעם שיורי ארוך ונעים. היין צעיר וראוי לשתייה בעוד 2-3 שנים לפחות.
אבני החושן כרם רמת סירין פטיט סירה 2013. 100% פטיט סירה מהכרם ברמת סירין בגרום רמת הגולן. היין התבגר 24 חודשים בחביות עץ אלון, יין עשיר ועוצמתי, צבעו אדום כהה, כמעט שחור. באף עשבי תיבול ופירות שחורים. בפה גוף בינוני כבד, וטעם שיורי ארוך ונעים.                  
 יקבי בנימינה
היקב 1, בנימינה
טל מרכז המבקרים  1-700-500-987
טל הנהלה  04-6107500

www.binyaminawines.co.il/

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה